Overslaan en naar de inhoud gaan

We schakelen om van arm naar rijk aardgas

Onze aardgasklanten die grofweg in de provincies Antwerpen en Brabant gesitueerd zijn, verbruiken nu arm gas of L-gas. Dat geldt ook voor klanten in de grensgebieden met Limburg, Luik, Namen en Henegouwen. Arm gas is laagcalorisch en komt uit Nederland. De anderen krijgen al rijk gas of H-gas. Dat is hoogcalorisch en komt uit meerdere landen zoals Quatar, Rusland, Noorwegen ...

Waarom omschakelen?

Nederland bouwt de uitvoer van arm gas af vanaf 2024 en zet haar volledig stop vanaf 2030. Daar staat tegenover dat de bevoorradingsbronnen voor rijk gas talrijk zijn. De Belgische federale overheid wil de toevoer van gas op lange termijn verzekeren. Bovendien zijn de gasinstallaties grotendeels compatibel met rijk gas. De beslissing voor omschakeling is dan snel genomen.

Noodzakelijke maatregelen

Verbruikers moeten hun gastoestellen laten nakijken door een erkend technicus. En deze toestellen laten bijregelen of eventueel vervangen om zeker te zijn dat ze na de omschakeling nog correct en veilig werken. Industriële klanten die over een drukregelaar beschikken moeten nagaan of de toevoerdruk verlaagd moet worden. De druk bij arm gas is namelijk hoger (25 mbar) dan bij rijk gas (21 mbar). Daarom moeten ook de netbeheerders de druk op hun netten verlagen.

Over welke gastoestellen gaat het?

  • Verwarmingstoestellen: verwarmingsketels, heteluchtgeneratoren, luchtverhitters, infraroodstralers (helder en donker) en warmtepompen;
  • Toestellen met warmtekrachtkoppeling (productie van warmte en elektriciteit);
  • Boilers om water te verwarmen;
  • Professionele en keukentoestellen: kookplaten, friteuses, grilltoestellen, woktoestellen, braadovens, braadroosters en andere;
  • Wasmachines en -toestellen, droogkasten;
  • Industriële thermische toepassingen.

Gevolgen

Hoogcalorisch gas bezit een hogere hoeveelheid energie per m³, maar is goedkoper dan laagcalorisch gas. Met een wiskundige formule zetten de leveranciers uw gasverbruik in m³ om naar uw gasverbruik in kWh.

Nuttige links

Lees ook deze blogberichten

Persbericht

Elexys gedwongen haar activiteiten als energieleverancier stop te zetten in het Waalse en Brusselse gewest.

We helpen u graag!

Is Elexys de energieleverancier voor uw bedrijf? Dat onderzoeken we graag boven een warme kop koffie. Geef ons een seintje om een afspraak vast te leggen. 

THINK

Door middel van een grondige analyse en evaluatie van uw energievraagstuk stippelt Elexys de meest efficiënte en voordelige oplossing voor uw bedrijf uit.

SMART

Elexys moedigt haar klanten aan om slim om te gaan met energie. Daarom bieden we via My Elexys een transparant overzicht van uw energieplan en de huidige marktprijzen.

ENERGY

Elexys ontfermt zich over energie in al haar facetten. Naast het leveren en aankopen van energie, leggen we ons toe op het delen van onze jarenlange expertise binnen de markt.