Overslaan en naar de inhoud gaan

Energieaudit voor kmo’s verplicht vanaf 2022

Op vraag van minister van Energie Zuhal Demir keurde de Vlaamse Regering afgelopen vrijdag 4 juni een reeks bijkomende maatregelen goed om kmo’s aan te zetten tot energiebesparingen.

Aanvulling op bestaande regelgeving

In Vlaanderen bestaan er vandaag al bepaalde verplichtingen voor bedrijven. Zo dienen ondernemingen met een jaarlijks primair energiegebruik groter dan 0,1 PJ, te beschikken over een energieplan en worden grote ondernemingen, in het kader van Vlarem II, geacht vierjaarlijks een energieaudit uit te voeren.

Daarnaast vormen vrijwillige overeenkomsten een speerpunt van het Vlaamse beleid voor energie-efficiëntie bij de Vlaamse energie-intensieve industrie en dit in de vorm van de energiebeleidsovereenkomst (EBO). De andere bedrijven werden tot op vandaag ontlast van verplichtingen.

Verplichtingen aangevuld met vrijwillige overeenkomsten

Het plan dat op tafel ligt legt een verplichting op aan de kmo’s in twee verschillende categorieën met name een energieaudit voor bedrijven met een verbruik tussen 0,05 PJ en 0,1 PJ en een energiebalans voor bedrijven met een verbruik tussen 0,03 PJ en 0,05 PJ.

De energieaudit zal moeten voldoen aan bepaalde vormvereisten en deze zal iedere 4 jaar opnieuw moeten uitgevoerd worden. De eerste audit zou klaar moeten zijn tegen eind 2022.

De energiebalans heeft vooral als doel om inzicht te krijgen in het energieverbruik van de kmo. Indien er in de laatste 3 jaar reeds een energiescan werd uitgevoerd dan zal u hiervoor vrijgesteld worden.

 

Naast de twee verplichtingen zal Vlaanderen ook inzetten om sectorale ontzorgingstrajecten zoals het Energy4Climate traject van Essenscia. Onze partner E-Luse werkt hier trouwens aan mee.

No regret maatregelen

Naar analogie van sommige andere Europese landen worden alle kmo’s ook aangezet om de zogenaamde no regret maatregelen te implementeren (dit kan bijvoorbeeld het plaatsen van ledverlichting zijn).

Hoeveel is 0,1 PJ primair

Primaire energie is de energie die nodig is aan de bron om het uiteindelijke energiegebruik te dekken. 1000 kWh aardgas is gelijk aan 3,25 GJ prim, voor elektriciteit is dit 9 GJ Prim.

Heeft u vragen nog vragen of wenst u te starten met een energieaudit? Neem contact op met uw Account Manager of mail ons op info@elexys.beWij werken nauw samen met E-Luse, gespecialiseerd in het begeleiden van industriële bedrijven en KMO’s bij het verduurzamen van hun bedrijf.

 

Lees ook deze blogberichten

Persbericht

Elexys gedwongen haar activiteiten als energieleverancier stop te zetten in het Waalse en Brusselse gewest.

We helpen u graag!

Is Elexys de energieleverancier voor uw bedrijf? Dat onderzoeken we graag boven een warme kop koffie. Geef ons een seintje om een afspraak vast te leggen. 

THINK

Door middel van een grondige analyse en evaluatie van uw energievraagstuk stippelt Elexys de meest efficiënte en voordelige oplossing voor uw bedrijf uit.

SMART

Elexys moedigt haar klanten aan om slim om te gaan met energie. Daarom bieden we via My Elexys een transparant overzicht van uw energieplan en de huidige marktprijzen.

ENERGY

Elexys ontfermt zich over energie in al haar facetten. Naast het leveren en aankopen van energie, leggen we ons toe op het delen van onze jarenlange expertise binnen de markt.