Overslaan en naar de inhoud gaan

Terugblik op de evolutie van de energieprijzen

In deze nieuwsbrief nemen we even de tijd om terug te blikken op de evolutie van de marktprijzen voor elektriciteit en gas het afgelopen jaar. Dit kan ons een idee geven waar de prijzen in de nabije toekomst naar toe zullen gaan.

In deze nieuwsbrief nemen we even de tijd om terug te blikken op de evolutie van de marktprijzen voor elektriciteit en gas het afgelopen jaar. Dit kan ons een idee geven waar de prijzen in de nabije toekomst naar toe zullen gaan.

De elektriciteitsprijs gaat al sinds het tweede kwartaal van 2017 in stijgende lijn. In de loop van 2017 zagen we een stijging van zo’n 10 €/MWh met prijzen boven de 40 €/MWh.

Begin dit jaar kwam er een correctie op deze hausse en daalde de prijs terug onder de 40 tot rond de 38 €/MWh. Dit was echter tijdelijk want ondertussen zien we prijzen rond de 42 €/MWh voor 2019.

Verklaringen voor deze forse stijging zijn te vinden in de evolutie van de grondstofprijzen (akkoord OPEC, stijging vraag naar aardgas en steenkool – zie verder) en de CO2-certificatenmarkt.

energieprijzen endex

De CO2 emissierechten.

De hervormingen(1) van de C02-certificatenmarkt  zorgde voor een aanzienlijke prijsschok. Door het wegwerken van het surplus aan rechten, ontstaan tijdens de financiële crisis, wil men de prijs terug doen stijgen (doel = 30 €/certificaat). Een te lage certificaatprijs geeft namelijk niet genoeg incentive om investeringen te doen die de CO2-uitstoot beperken.

De hervormingen hebben hun effect – ondanks een lichte terugval na het Brexit-referendum – niet gemist.

Aangezien (onder andere) elektriciteitsproducenten zich moeten indekken met deze rechten heeft een prijsstijging een directe impact op de elektriciteitsprijs.

energieprijzen CO2
Bron: http://markets.businessinsider.com/commodities/co2-emissionsrechte

Steenkoolprijzen

Begin dit jaar stond de steenkoolprijs dubbel zo hoog in vergelijking met het historisch dieptepunt van begin 2016 met prijzen boven de 100 $/ton.

Sinds mei 2017 begon deze opnieuw sterk te stijgen. China besliste namelijk om steenkool ook te beginnen importeren, wat een sterke impact had op de vraag. Dit duwde de Duitse elektriciteitsprijs 20% omhoog wat voelbaar was tot in België.

Steenkoolprijzen

Olieprijs

Begin 2017 daalde de olieprijs met zo’n 10$/vat ondanks het akkoord tussen de OPEC-landen om de productie te beperken. Dit voornamelijk dankzij de productiestijging in de VS, dat als land meer en meer een impact heeft op de olieprijs.

Halverwege 2017 begon de olieprijs toch terug te stijgen en noteert deze ondertussen aan 75 $/vat, het hoogste peil sinds eind 2014. Dit wordt onder andere verklaard doordat de OPEC-landen hun akkoord tot productiebeperking aanhielden en de VS hun reserves niet op peil konden houden. Een wereldwijde economische groei en de geopolitieke situatie in het Midden-Oosten zetten de markt verder onder druk.

Grafiek steelkoolprijzen 2018

Aardgas

De stijging van de olieprijs zorgt voor een opwaartse druk op de aardgasprijzen.

De warme zomer van 2017 zorgde voor een exponentiële aardgasvraag. Door de lage waterreserves en gebrek aan kernenergie deden de (voornamelijk Zuid-) Europese elektriciteitsproducten een groter beroep hun aardgascentrales. Met als neveneffect dat er niet genoeg reserves konden worden aangelegd voor de daaropvolgende winter.

Hierdoor steeg de prijs van zo’n 15 €/MWh naar 18 €/MWh. Een vergelijkbare stijging als in de elektriciteitsmarkt met van ongeveer 20%.

Aardgas grafiek

Stijgende markt

We kunnen dus samenvatten dat alle indicatoren stijgende zijn met stijgende energieprijzen tot gevolg. Zoals altijd is het koffiedik kijken wat de (nabije) toekomst zal brengen. Zeker is dat het de moeite kan zijn de evolutie van kortbij op te volgen om op (korte) termijn een beslissing te nemen voor energiecontracten in 2019 en verder. U kan de prijzen steeds opvolgen via https://my.elexys.be/MarketInformation.aspx en onze newsletter op https://my.elexys.be/MarketInformation/SubscribeMarketInformationNewsle….

 

(1) In 2013 werd beslist om een veiling van 900 miljoen rechten (die zou plaats vinden in 2014, 2015 en 2016) uit te stellen tot 2019 en 2020.

In 2015 werd een reserve opgericht die automatisch emissierechten absorbeert in geval van een groot overschot. De uitgestelde veiling werd hier ook aan toegevoegd. Deze 900 miljoen rechten komen dus finaal niet in de markt terecht.

Lees ook deze blogberichten

Persbericht

Elexys gedwongen haar activiteiten als energieleverancier stop te zetten in het Waalse en Brusselse gewest.

We helpen u graag!

Is Elexys de energieleverancier voor uw bedrijf? Dat onderzoeken we graag boven een warme kop koffie. Geef ons een seintje om een afspraak vast te leggen. 

THINK

Door middel van een grondige analyse en evaluatie van uw energievraagstuk stippelt Elexys de meest efficiënte en voordelige oplossing voor uw bedrijf uit.

SMART

Elexys moedigt haar klanten aan om slim om te gaan met energie. Daarom bieden we via My Elexys een transparant overzicht van uw energieplan en de huidige marktprijzen.

ENERGY

Elexys ontfermt zich over energie in al haar facetten. Naast het leveren en aankopen van energie, leggen we ons toe op het delen van onze jarenlange expertise binnen de markt.