Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitrol digitale meters vanaf 1 juli

De kogel is door de kerk: vanaf 1 juli krijgen we zoals gepland digitale meters. De discussie ging over de terugdraaiende tellers voor prosumenten. Dat zijn energieconsumenten die ook zelf energie opwekken. Zij zouden benadeeld kunnen worden door het nieuwe systeem. Er is nu een politiek akkoord dat iedereen de kans biedt om 15 jaar in het bestaande systeem te blijven. Er zijn dus geen verliezers.

Einde van de terugdraaiende tellers in zicht

De VREG wil met de slimme digitale meters afstappen van de terugdraaiende teller. De digitale meters splitsen productie en verbruik van elektriciteit exact uit, zodat de distributienetbeheerder bij de prosumenten kosten kan aanrekenen voor het gebruik van het net. Op dezelfde manier als bij gewone consumenten.

In tegenstelling tot de terugdraaiende meters: de distributienetbeheerder kan er niet uit afleiden hoeveel elektriciteit u als prosument opwekt en hoeveel u van het net afneemt. Daardoor betaalt u enkel kosten op het verschil. Verbruikt u evenveel als u opwekt, dan betaalt u geen kosten, terwijl u wel gebruik maakt van de dure infrastructuur. Het prosumententarief moest dit oplossen maar is slechts een pleister op een houten been, meent de VREG.

Door het verschil in berekening zal het voordeel voor sommige prosumenten verminderen. Uit een onderzoek van de VREG zou 60% minder betalen dan voorheen en 40% een beetje meer. Maar gevreesd werd dat gebruikers van warmtepompen fors meer moesten betalen aangezien zij vooral in de winter veel elektriciteit nodig hebben. Idealiter gebruikt u de elektriciteit die u opwekt meteen zelf op, zodat u minimaal gebruik maakt van het net. Omdat dit niet voor iedereen haalbaar is bouwen beleidsvoerders een overgangsperiode in.

Iedereen krijgt tot 31 december 2020 de keuze:

  • voor 15 jaar in het bestaande systeem van terugdraaiende tellers blijven en een prosumententarief betalen voor het gebruik van het net;
  • of overstappen naar het nieuwe systeem met nieuwe nettarieven voor de stroom die werkelijk van het net wordt gehaald en geen rekening houdt met de elektriciteit die op het net wordt geplaatst. Het prosumententarief valt dan weg.

De VREG biedt op zijn website een tool aan om via een simulatie uit te maken wat de beste keuze is: https://simulatordigitalemeter.vreg.be

Intelligent tarief voor slimme meters

De regering gaat nu in op de vraag van de VREG om de digitale meters uit te rollen. De Vlaamse regulator moet wel een nieuw tarief uitwerken, dat consumenten overtuigt om over te stappen naar het nieuwe systeem. Voor de nieuwe tarifering  vanaf 2021 hoeft de VREG dan in principe niet langer uit te gaan van het elektriciteitsverbruik maar van de capaciteit om elektriciteit van het net te halen. De reële marktprijs van elektriciteit zou dan als basis dienen.

Hoe kunt u besparen met de digitale teller?

Door de energie die u opwekt meteen te gebruiken, zodat u geen gebruik van het net hoeft te maken. Wij berekenden dat u vanaf 25% autoconsumptie al winst maakt.

Enkele tips:

  • plaats zonnepanelen op verschillende zijden van het dak voor maximale blootstelling aan de zon
  • gebruik elektrische toestellen als de zon schijnt
  • koop apparaten met startuitstelfunctie
  • plan het opladen van uw elektrische auto
  • ....

VREG in de bres voor afslanking elektriciteitsfactuur

Een andere vraag van de VREG aan de regering is op te houden met extra heffingen op de elektriciteitsfactuur te zetten. De kosten voor de werking van de VREG, de CREG  en de CWAPE, de subsidiëring van de windmolens op zee, ... staan allemaal op de elektriciteitsfactuur, terwijl ze losstaan van de energielevering.

"We moeten af van fossiele energie, maar de overladen elektriciteitsfactuur staat die transitie in de weg," zegt Peterjan Renier, de topman van de onafhankelijke Vlaamse energiewaakhond VREG. "Politici moeten ophouden allerhande extra belastingen op de elektriciteitsfactuur af te schuiven."

Lees ook deze blogberichten

Persbericht

Elexys gedwongen haar activiteiten als energieleverancier stop te zetten in het Waalse en Brusselse gewest.

We helpen u graag!

Is Elexys de energieleverancier voor uw bedrijf? Dat onderzoeken we graag boven een warme kop koffie. Geef ons een seintje om een afspraak vast te leggen. 

THINK

Door middel van een grondige analyse en evaluatie van uw energievraagstuk stippelt Elexys de meest efficiënte en voordelige oplossing voor uw bedrijf uit.

SMART

Elexys moedigt haar klanten aan om slim om te gaan met energie. Daarom bieden we via My Elexys een transparant overzicht van uw energieplan en de huidige marktprijzen.

ENERGY

Elexys ontfermt zich over energie in al haar facetten. Naast het leveren en aankopen van energie, leggen we ons toe op het delen van onze jarenlange expertise binnen de markt.