Overslaan en naar de inhoud gaan

"Periode van evangelisatie is voorbij"

Om jubilarissen en andere jarige bedrijven in de bloemetjes te zetten, brengt Voka jaarlijks een Jubilarissenspecial uit als bijlage van hun Ondernemers-magazine. Omdat Elexys in 2020 al 10 jaar energielevering mag vieren, kregen ook wij een plaatsje in de nieuwste editie. Lees hieronder het volledige artikel.

De uitverkoren energiepartner van grotere kmo’s en industriële ondernemingen zijn én blijven: dat is ook voor de komende jaren de uitgesproken ambitie van Elexys. De energieleverancier uit Deerlijk veroverde al een top 10-positie in deze prijsmarkt bij uitstek en wil, met de ervaren nieuwe algemeen directeur Werner De Decker als gids, nog verder professionaliseren.

 

Toen Elexys 10 jaar geleden energieleverancier voor ondernemingen werd, was dat deels gedreven door een gevoel van verontwaardiging. “Op de vorige locatie van zusterbedrijf Westlease, in Kuurne, hadden we heel wat zonnepanelen op het dak liggen”, vertelt Jean-Charles Carrette. “De vergoeding die je kreeg om overtollige energie op het net te injecteren, was evenwel heel laag in vergelijking met de energieprijzen van destijds. Bovendien was de professionele energiemarkt net geliberaliseerd. Daarom vroegen we onze vergunning als energieleverancier aan en zijn we op 1 januari 2011 effectief gestart als leverancier.”

Die eerste jaren waren geen makkie. “Veel mensen uit onze doelgroep waren al jaren stiefmoederlijk behandeld door de grotere spelers, deels omdat ze de finesses van de prijszetting niet kenden. Het was dan ook een periode van evangelisatie. Bovendien moesten we zelf grote volumes aankopen om van interessante prijzen te kunnen genieten en dienden we vaak even te wachten voor bedrijven naar ons overstapten, omdat ze nog vastzaten aan een contract bij hun toenmalige leverancier.”

“We willen dicht bij onze klanten blijven staan door onze face-to-face ploeg verder te versterken.”

Werner De Decker

Intussen veroverde Elexys een relevante marktpositie, zeker in Vlaanderen, waar het 3 à 4% van de markt heeft. “Klanten kiezen voor ons omwille van het persoonlijk contact met de accountmanager, de offerte op maat en de prijstransparantie, iets waar we altijd veel belang aan hebben gehecht”, pikt manager Eric Olivier in. “Inmiddels zijn we 10 jaar verder en zijn er nog veel spelers bijgekomen, terwijl anderen alweer verdwenen zijn. Iedereen verwacht dat er vroeg of laat een consolidatie komt, maar tot nog toe blijft die uit. Ook het complexe regulerend kader maakt het er niet eenvoudiger op.”

Organische groei

2020 is voor elke energieleverancier een erg moeilijk jaar. “Door de coronacrisis is het verbruik bij behoorlijk wat klanten tussen maart en mei gevoelig gedaald en zijn de energieprijzen gekelderd. Dat heeft een enorme financiële impact gehad. Gelukkig is het gros van onze klanten heel solvabel, al kan geen enkel ratingsysteem inschatten hoe financieel sterk bedrijven nog zijn ten gevolge van corona. Dat neemt niet weg dat we met heel veel ambitie naar de toekomst blijven kijken. Door organische groei en eventueel door overnames, willen we een groter deel van de koek binnen halen. De expertise van onze nieuwe algemeen directeur Werner De Decker, die kan terugvallen op 17 jaar ervaring bij een grote energiespeler, zal van goudwaarde zijn om verder te professionaliseren en onze marktpositie nog te versterken”, vertelt Eric Olivier. “In tegenstelling tot de andere spelers, die hun commerciële apparaat afbouwen en hun b2b-klanten meer en meer duwen naar selfservice op hun klantenportaal, zal Elexys dicht bij zijn klanten blijven staan door onze face-to-face ploeg verder te versterken”, vult Werner De Decker nog aan.

Lees ook deze blogberichten

Persbericht

Elexys gedwongen haar activiteiten als energieleverancier stop te zetten in het Waalse en Brusselse gewest.

We helpen u graag!

Is Elexys de energieleverancier voor uw bedrijf? Dat onderzoeken we graag boven een warme kop koffie. Geef ons een seintje om een afspraak vast te leggen. 

THINK

Door middel van een grondige analyse en evaluatie van uw energievraagstuk stippelt Elexys de meest efficiënte en voordelige oplossing voor uw bedrijf uit.

SMART

Elexys moedigt haar klanten aan om slim om te gaan met energie. Daarom bieden we via My Elexys een transparant overzicht van uw energieplan en de huidige marktprijzen.

ENERGY

Elexys ontfermt zich over energie in al haar facetten. Naast het leveren en aankopen van energie, leggen we ons toe op het delen van onze jarenlange expertise binnen de markt.