Overslaan en naar de inhoud gaan

Condensatorbatterijen en PV panelen

Overweegt u om in de nabije toekomst zonnepanelen te plaatsen? Wees dan extra aandachtig op de goede werking van uw condensatorbatterij

In ons blogartikel van 22/02/2021 hadden we het al over condensatorbatterijen en hun terugverdientijd.  

 

Overweegt u om in de nabije toekomst zonnepanelen te plaatsen, wees dan extra aandachtig op de goede werking van uw condensatorbatterij. Het plaatsen van een PV installatie veroorzaakt immers een bijkomende energiestroom op uw intern elektriciteitsnet. Uw bestaande condensatorbatterij bevat een controller/regelaar die instaat voor het meten en corrigeren van de faseverschuiving tussen stroom en spanning. Deze controller/regelaar is er vaak niet op voorzien om de bijkomende energiestroom op te vangen. In vele gevallen zal u dus de bestaande controller/regelaar moeten vervangen.

 

Een tweede effect van een PV installatie is dat het aandeel actieve energie, dat afgenomen wordt uit het distributienet, kleiner wordt versus het aandeel reactieve energie. De bestaande condensatorbatterij moet daarom vaak aangepast of zelfs helemaal vervangen worden.

Elke PV installatie is ook uitgerust met omvormers die de opgewekte gelijkstroom omzetten naar wisselstroom. Deze omzetting veroorzaakt bijkomende harmonische vervuiling (frequenties die een meervoud zijn van 50Hz) op uw intern elektriciteitsnet en kunnen lokaal leiden tot overbelasting van kabels en het onverwacht uitschakelen van beveiligingstoestellen (automaten). Mogelijks moet uw bestaande condensatorbatterij hierdoor worden aangepast om deze bijkomende harmonische vervuiling te kunnen opvangen.

 

Plaatste u recent een PV installatie, dan controleert U best maandelijks de cos phi waarde op uw verbruiksfactuur om zeker te zijn dat uw condensatorbatterij correct werkt en er geen beboeting is door de netbeheerder.

 

Wenst u te weten of uw bestaande condensatorbatterij moet worden aangepast bij het plaatsen van zonnepanelen? Neem contact op met uw Account Manager of mail ons op info@elexys.be. Elexys werkt uitsluitend samen met een ervaren vakspecialist die u correct zal informeren en een uitstekende dienst na verkoop garandeert.

Lees ook deze blogberichten

Persbericht

Elexys gedwongen haar activiteiten als energieleverancier stop te zetten in het Waalse en Brusselse gewest.

We helpen u graag!

Is Elexys de energieleverancier voor uw bedrijf? Dat onderzoeken we graag boven een warme kop koffie. Geef ons een seintje om een afspraak vast te leggen. 

THINK

Door middel van een grondige analyse en evaluatie van uw energievraagstuk stippelt Elexys de meest efficiënte en voordelige oplossing voor uw bedrijf uit.

SMART

Elexys moedigt haar klanten aan om slim om te gaan met energie. Daarom bieden we via My Elexys een transparant overzicht van uw energieplan en de huidige marktprijzen.

ENERGY

Elexys ontfermt zich over energie in al haar facetten. Naast het leveren en aankopen van energie, leggen we ons toe op het delen van onze jarenlange expertise binnen de markt.