Overslaan en naar de inhoud gaan

Wijzigingen in 2017

De Turteltaks verdwijnt van uw elektriciteitsfactuur. Prosumenten dragen bij aan het distributienet. En er is een nieuw aanspreekpunt voor eigenaars van zonnepanelen: het unieke webportaal bij Eandis en Infrax.

De Turteltaks verschijnt op uw elektriciteitsfactuur maar zal verdwijnen in 2018

De Vlaamse heffing bijdrage Energiefonds bestond uit een beperkte, vaste, maandelijkse vergoeding. Die werd omgevormd tot een jaarlijkse heffing, ook bekend als de Turteltaks. Dit was een verhoogde energieheffing, gebaseerd op het verbruik per actief afnamepunt van elektriciteit. Een afnamepunt komt overeen met één EAN-nummer. Het is niet hetzelfde als een meter. Het is mogelijk dat u twee meters hebt, maar slechts één afnamepunt.

Deze heffing moest de historische schuld van de groenestroomcertificaten wegwerken en geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.

De tarieven vindt u hier: https://belastingen.vlaanderen.be/energieheffing_tarieven

Op 22/06 van dit jaar werd een nieuwe uitspraak gedaan door het Grondwettelijk Hof. Daarin werd geoordeeld dat de Vlaamse energieheffing “discriminerend en bevoegdheid overschrijdend” is, doordat het verboden is om een dubbele belasting te heffen op éénzelfde materie. Daarnaast werd ook geoordeeld dat de taks blijft bestaan in 2016 en 2017. Van een terugbetaling is hier dus geen sprake.

Lees ook deze blogberichten

Persbericht

Elexys gedwongen haar activiteiten als energieleverancier stop te zetten in het Waalse en Brusselse gewest.

We helpen u graag!

Is Elexys de energieleverancier voor uw bedrijf? Dat onderzoeken we graag boven een warme kop koffie. Geef ons een seintje om een afspraak vast te leggen. 

THINK

Door middel van een grondige analyse en evaluatie van uw energievraagstuk stippelt Elexys de meest efficiënte en voordelige oplossing voor uw bedrijf uit.

SMART

Elexys moedigt haar klanten aan om slim om te gaan met energie. Daarom bieden we via My Elexys een transparant overzicht van uw energieplan en de huidige marktprijzen.

ENERGY

Elexys ontfermt zich over energie in al haar facetten. Naast het leveren en aankopen van energie, leggen we ons toe op het delen van onze jarenlange expertise binnen de markt.