Overslaan en naar de inhoud gaan

Reactieve energie

Elektrische energie bestaat uit actieve en reactieve energie. Alleen de actieve energie is nuttig voor het omzetten in licht, mechanische energie, thermische energie, ... Dit is relevant voor midden- en hoogspanningsklanten: als het reactief verbruik de toegelaten norm overschrijdt, dan rekent de netbeheerder een boete aan.

Meer uitleg

De reactieve energie (uitgedrukt in kVArh, kilo-volt-ampère-reactief-uur) is nodig voor het magnetiseren van machines en levert geen bijdrage tot nuttige arbeid of warmte. Het reactief verbruik kan bestaan uit inductief of capacitief verbruik.  Elektrische apparaten die een spoel bevatten (voorschakelapparaten van oude tl-verlichting, motoren, transformatoren, ...) zorgen voor inductief verbruik. Er ontstaat een afwijking tussen spanning en stroom: de hoek phi. Waaruit de cosinus phi voortvloeit of de arbeidsfactor, de maatstaf voor reactieve energie. Hoe lager deze cosinus phi, hoe hoger het reactief verbruik en hoe minder efficiënt de geleverde energie wordt benut.

Hetzelfde verhaal geldt voor het capacitief verbruik (batterijen, vermogenselektronica), maar hier veroorzaken condensatoren de afwijking tussen de spanning en de stroom. De hoek phi is hier tegengesteld aan de hoek van het inductief verbruik, waardoor ze elkaar opheffen.

Boete

Netbeheerders rekenen een boete aan als de cosinus phi-waarde te laag ligt en de installatie dus niet efficiënt is. Idealiter is cosinus phi gelijk aan 1, als het actieve vermogen van de installatie gelijk is aan het schijnbare vermogen (actieve  + reactieve vermogen).

Oplossing

Stroomstabilisatoren verbeteren de cosinus phi en verlagen dus het reactief verbruik. Een condensatorbatterij bijvoorbeeld wekt capacitief verbruik op en heft dus inductief verbruik op (cosinus phi-compensatie). Ze verlengt bovendien de levensduur van de installatie. Berekeningen moeten uitwijzen of hierin investeren de moeite loont.

Lees ook deze blogberichten

De transitie naar elektrische mobiliteit

Bij de omschakeling van uw huidige klassieke carpolicy naar een carpolicy met elektrisch en/of hybride voertuigen komt wel wat meer kijken dan het leasen of aankopen van het voertuig.

We helpen u graag!

Is Elexys de energieleverancier voor uw bedrijf? Dat onderzoeken we graag boven een warme kop koffie. Geef ons een seintje om een afspraak vast te leggen. 

THINK

Door middel van een grondige analyse en evaluatie van uw energievraagstuk stippelt Elexys de meest efficiënte en voordelige oplossing voor uw bedrijf uit.

SMART

Elexys moedigt haar klanten aan om slim om te gaan met energie. Daarom bieden we via My Elexys een transparant overzicht van uw energieplan en de huidige marktprijzen.

ENERGY

Elexys ontfermt zich over energie in al haar facetten. Naast het leveren en aankopen van energie, leggen we ons toe op het delen van onze jarenlange expertise binnen de markt.