Overslaan en naar de inhoud gaan

Condensatorbatterijen en hun terugverdientijd

Wanneer het reactief verbruik van uw bedrijf groter wordt dan 48 % van het actief verbruik, dan zal de distributienetbeheerder u via de verbruiksfactuur van de energieleverancier, een toeslag aanrekenen.

Elektrische toestellen op wisselspanning zoals pompen, motoren en TL-lampen verbruiken naast actieve energie (kWh) voor de levering van nuttige arbeid, ook reactieve energie (kVArh) voor de opbouw van de magnetische velden.

 

Zo zetten inductiemotoren bijvoorbeeld maar 80 à 90% van het totaal aangeleverde vermogen om in actieve energie. Het resterende vermogen (reactief vermogen) wordt gebruikt om een magnetisch veld in de motor te creëren en gaat dus verloren. De verhouding tussen het actief vermogen en het reactief vermogen wordt uitgedrukt incos phi en kan u meestal  terugvinden onderaan op uw elektriciteitsfactuur. 

 

Wanneer het reactief verbruik van uw bedrijf groter wordt dan 48 % van het actief verbruik, dan zal de distributienetbeheerder u via de verbruiksfactuur van de energieleverancier, een toeslag aanrekenen per kVArh die de toegestane drempelwaarde overschrijdt. In de tarieven van uw netbeheerder kan u het exacte bedrag van deze toeslag terugvinden. De reden waarom de netbeheerder een teveel aan reactieve energie beboet, is omdat teveel aan reactieve energie zorgt voor een onnodige extra belasting van zijn elektriciteitsnetten. De warmteverliezen stijgen en de netbeheerder zijn schakelinstallaties worden te zwaar belast.

 

Maar ook voor u als klant is een teveel aan reactieve energie (een te lage cos phi waarde) écht af te raden:

  • Uw elektrische binnen installaties worden meer belast dan noodzakelijk en warmen hierdoor op
  • Het zorgt voor een hogere aansluitwaarde bij de netbeheerder dan noodzakelijk omdat teveel van de aangeleverde energie uit het distributienet gewoon omgezet wordt in reactieve energie
  • Het kan aanleiding geven tot het onbedoeld uitschakelen van uw installatie, automaten en dus processen

 

Een voorbeeld ter verduidelijking:

Een industrieel bedrijf aangesloten in middenspanning met een nuttig elektrisch verbruik van 500.000 kWh heeft dankzij de “48%-regel” recht op een reactief verbruik van 240.000 kVArh. Indien dit bedrijf een reactief verbruik heeft van 300.000 kVArh, dan wordt de door de netbeheerder toegestane grens overschreden met 60.000 kVArh.

In de nettarieven van Fluvius (bvb IMEWO) vinden we als boete voor een teveel aan reactief voor een klant aangesloten op middenspanning: 0,015 €/kVarh

Tarief reactieve energie  
Recht op forfaitaire afname 0,484
Tarief voor overschrijding reactieve energie 0,015 €/kVarh

In dit geval zal de netbeheerder, via de verbruiksfactuur van de energieleverancier, deze klant maandelijks een boete aanrekenen van € 75.

U kunt de boetes voor reactief verbruik vermijden door de installatie van een condensatorbatterij. Condensatoren genereren immers capacitieve energie die de inductieve reactieve energie van uw toestellen zal compenseren. Door het gepast en getrapt inschakelen van een juiste hoeveelheid condensatoren kan u uw totaal reactief vermogen verminderen tot onder de toegestane drempelwaarde. De investering in een condensatorbatterij schommelt, naargelang de dimensionering, tussen € 1.500 en € 3.000. Deze investering is dan ook te overwegen vanaf dat de boete op jaarbasis meer dan € 500 bedraagt.

 

Naast een mooie besparing op uw energiefactuur heeft een verbeterde cos phi voor u als bedrijf bijkomende voordelen:

  • Opvangen van kleine onderbrekingen en transiënten wat bedrijfszekerheid verhoogd.
  • Meer optimale benutting van aansluitcapaciteit.
  • Compensatie van wisselende belastingen.
  • Filteren van harmonischen (tot de 5e en 7e, daarboven actieve filtering).
  • Een reductie van de CO² uitstoot.

 

U kan dus best maandelijks de cos phi waarde op uw verbruiksfactuur even controleren. Het is ook aan te bevelen om zeer aandachtig te zijn wanneer uw technische dienst of installateur werkzaamheden uitvoert op uw elektrische installaties. Bij werkzaamheden zal hij/zij de condensatorbatterij(en) immers afschakelen en veilig ontladen om in alle veiligheid te kunnen werken. Vaak vergeet men echter de condensator batterij(en) terug in te schakelen na het uitvoeren van de werken, met boetes tot gevolg.

 

Ook al heeft een condensatorbatterij geen bewegende onderdelen, een condensatorbatterij is zeker niet vrij van onderhoud. Stof en teveel warmte kunnen de levensduur aanzienlijk verkorten (zelf reinigen van condensatorbatterijen met perslucht is al helemaal te vermijden). U laat de plaatsing en het jaarlijks onderhoud dan ook best over aan vakspecialisten.

 

Heeft u vragen over hoe u uw cos phi kan verbeteren? Neem contact op met uw Account Manager of mail ons op info@elexys.be.

Elexys werkt uitsluitend samen met Comar Benelux, een ervaren vakspecialist die u correct zal informeren en een uitstekende dienst na verkoop garandeert.

 

Lees ook deze blogberichten

Persbericht

Elexys gedwongen haar activiteiten als energieleverancier stop te zetten in het Waalse en Brusselse gewest.

We helpen u graag!

Is Elexys de energieleverancier voor uw bedrijf? Dat onderzoeken we graag boven een warme kop koffie. Geef ons een seintje om een afspraak vast te leggen. 

THINK

Door middel van een grondige analyse en evaluatie van uw energievraagstuk stippelt Elexys de meest efficiënte en voordelige oplossing voor uw bedrijf uit.

SMART

Elexys moedigt haar klanten aan om slim om te gaan met energie. Daarom bieden we via My Elexys een transparant overzicht van uw energieplan en de huidige marktprijzen.

ENERGY

Elexys ontfermt zich over energie in al haar facetten. Naast het leveren en aankopen van energie, leggen we ons toe op het delen van onze jarenlange expertise binnen de markt.